Stát hledá ajťáky. Kdo hlídá naši bezpečnost?

Stát hledá ajťáky. Kdo hlídá naši bezpečnost?

Téměř přesně před pěti lety začala v českém Silicon Valley takříkajíc na zelené louce vznikat nová instituce – konkrétně Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB). Dodnes jeho budování neskončilo, NCKB stále roste a vyvíjí se, v závislosti na dění u nás, u sousedů i ve světě. A taky hledá nové lidi. Třeba právě tebe!

Národní centrum kybernetické bezpečnosti je sice úřad, součást Národního bezpečnostního úřadu, ale není to rozhodně klasická, možná místy zkostnatělá státní správa. Nepracují v něm úředníci, ale odborníci, kteří mají poměrně volnou ruku při rozvíjení svého vlastního pracoviště, což se jen tak nevidí. Nebojí se smysluplně oponovat ostatním autoritám, pokud by bylo evidentní, že nerozumně zasahují do jejich odpovědnosti, případně nemají dostatek podkladů, informací či znalostí a snaží se prosazovat pouze svůj zájem.

Buď průkopník!

Když mluvíme o českém Silicon Valley, mluvíme o Brně. V posledních letech se do něj přesunula spousta našich i zahraničních IT firem. Pro spolupráci, která je pro NCKB velmi důležitá, je to ideální místo, kde sídlit. „Spolupracujeme na národní a mezinárodní úrovni. Naši partneři jsou nejen z bezpečnostních složek, ale i z akademického prostředí a dalších různých oblastí odbornosti. Na obou úrovních spolupracuje napříč veřejným i soukromým sektorem,“ říká o sobě tým z Centra.

V NCKB se právě těší na nové ajťáky, nabízejí jim zajímavou a dynamickou práci, spoustu výhod a perspektivu do budoucna. Kdo v Brně pracuje (a může se stát tvým novým kolegou)? „Jsme zapálený mladý kolektiv a problematika kyberbezpečnosti nás baví! Co do profesního backgroundu jsme rozmanitý tým se širokým záběrem. Právě naše diverzita nám poskytuje prostor pro originální řešení. Spojuje nás stejné téma, vzájemná tolerance akceptovat různé pohledy a snaha kriticky vyhodnocovat. Toto se nám velmi pozitivně promítá do výsledků naší práce. Jsme kreativní, ochotní vytvářet a učit se nové věci, místy improvizovat a poradit si. Při tom všem musíme umět spolupracovat a pomáhat si. Když jsme začínali, NCKB se právě budovalo a nebylo moc z čeho vycházet. Spoustu z toho, co teď máme, jsme si vytvořili sami „na zelené louce“ a to nás mezi sebou také dost pojí. Navíc tvoříme stále, problematika pořád narůstá, vznikají další a další nové věci a my hledáme parťáky, kteří se k nám chtějí přidat. Ten, kdo se připojí, bude též jeden z průkopníků, protože před sebou stále máme opravdu spoustu možností a nových oblastí.“

NCKB

  • Jsme bezpečnostní tým řešící kybernetické incidenty. Klíčovou je pro nás spolupráce s dalšími bezpečnostními týmy v ČR i v zahraničí. Společně budujeme bezpečnější internet a prostředí vzájemné důvěry. Vzhledem k přeshraničnímu charakteru kyberprostoru spolupracujeme s mnoha důležitými světovými organizacemi a agenturami. Přestože jsme technici, často jednáme s reálnými lidmi.
  • Pravidelně se účastníme mezinárodních kybercvičení, jako jsou Locked Shields, Cybercoalition a jiných (a daří se nám :) ). Jde o obdobu tradičních armádních cvičení, s mezinárodní účastí, soutěžním aspektem, prací pod tlakem, koordinaci a spolupráci.
  • Stále rozvíjíme laboratorní prostředí pro bezpečné testování a analýzu používaného HW i SW vybavení. Máme prostředí k vyzkoušení všeho, co si vysníme, a uskutečnění je už jen na našich schopnostech.

V kondici

V Národním centru kybernetické bezpečnosti se nikdy nebudete nudit. Celé odvětví se neuvěřitelně rychle vyvíjí a nikdy ani nepřestane. Rozvíjí se do nových oblastí lidského života. Uvíznutí na mrtvém bodě a zakonzervování rozhodně nehrozí! V NCKB budeš mít přístup k ohromnému množství zajímavých informací, často i k těm úplně nejnovějším v oboru. V kondici se budeš moct udržovat na řadě domácích i mezinárodních konferencí, na stážích a školeních. A taky v bazénu, posilovně nebo na tenisových kurtech Univerzity obrany, kam budeš moct chodit úplně zdarma.

Není se čeho bát, nikdo zkušený z nebe nespadl a tvoji budoucí kolegové to vědí. I přesto, že nastupující nováček splňuje všechna výběrová kritéria, bude mít dostatek času si všechny pracovní postupy a procesy zažít a osvojit. Všichni ostatní mu v tom rádi pomohou, ukážou co, kde a jak, protože každý tu byl jednou nováčkem.

Kromě toho, co už zaznělo, získá nový člen především perspektivní zaměstnání s jistým výhledem do budoucna, které je ohodnoceno jistou a pravidelnou výplatou s reálným předpokladem růstu. Z nemateriální stránky pak stojí za vyzdvihnutí právě možnost uplatňovat svou kreativitu, nové nápady a možnost je realizovat.

Samozřejmě nelze opominout možnost komplexního rozhledu v tak žádané problematice, osobnostní růst a možnost profesního rozvoje i prostřednictvím zahraničních pracovních cest (konference, školení, stáže, workshopy atd.). Nový člen získá zajímavé kolegy a partnery, z nichž si vytvoří vlastní síť kontaktů.

Stáže a zábava

Co všechno NCKB nováčkům nabízí? Třeba jazykové kurzy, dále pak spoustu odborných kurzů, seminářů a konferencí. A taky stáže: „Před samotným nástupem do zaměstnání nabízíme možnost nezávazného seznámení s naším prostředím v podobě měsíční stáže, kterou lze za určitých podmínek prodloužit. Stážisté u nás rozhodně nevaří kafe, ale samostatně tvoří, přímo se podílejí na denním chodu NCKB a mohou přicházet i s vlastními nápady,“ láká tým.

Kromě toho má zaměstnanec nárok na pět týdnů dovolené a několik takzvaných sick days. A když si s něčím nebude vědět rady, stačí, když si vezme kafe nebo čaj a poradí se s kolegy na jedné z pracovních snídaní nebo na kávovém dýchánku.

NCKB BRNO
NCKB BRNO Foto: Studenta

Je pravda, že práce pro Centrum není úplně jednoduchá. Oddechnout si ale můžeš při různých mimopracovních akcích – při výletech nebo sportovních akcích.

Jednou možná trochu nepříjemnou věcí může být nutnost bezpečnostní prověrky minimálně na stupeň „tajné“. Než nastoupíš, budeš se muset úplně odhalit a říct na sebe úplně všechno. Na druhou stranu, za prověrku budeš každý měsíc dostávat příplatek a nikdo jiný než prověřující se nikdy nedozví, že ulítáváš na kreslených jednorožcích.

Neboj se a mrkni na stránky www.nckb.cz. Pokud jsi šikovný ajťák, Národní bezpečnostní úřad tě potřebuje do týmu NCKB!

Text: Nela Vejvodová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější