Český internet slaví čtvrtstoletí!

Český internet slaví čtvrtstoletí!

Zdá se to jako věčnost, co? Jako bychom si náš život bez internetu už ani nedokázali představit. Jenomže ono je mu teprve pětadvacet. Je to vlastně takový náš vrstevník, který je tu s námi sice celý náš život, ale objektivně je to relativně krátká doba. A přitom se podívejte, co už dokázal! Jak to všechno vlastně začalo? Kolik před pětadvaceti lety stálo jedno poslání e-mailu a jaký počítač se do sítě připojil jako první?

Česká republika (no, tehdy vlastně ještě Československo) se poprvé k internetu připojilo 13. února 1992. Postarali se o to nadšenci z pražské ČVUT. Obří sálový počítač IBM, který vážil několik tun, propojilo přes pevnou linku s výpočetním centrem Univerzity Linec. Stali jsme se 39. zemí v pořadí, která se k internetu připojila. Mimochodem slavnostní akt formálního připojení Československa k internetu se odehrál v posluchárně č. 256 na FEL ČVUT.

Není bez zajímavosti, že první pokus připojit Československo ke světové síti se uskutečnil už v roce 1988. Jenže nedopadl. Jako součást východního bloku to měla Praha zakázané. Podařilo se to až po sametové revoluci.

První internet

Zárodkem dnešního internetu se na konci šedesátých let minulého století stala síť ARPANET (Advanced Research Projects Agency NETwork). Vymyslelo a financovalo ho ministerstvo obrany Spojených států. Základem ARPANETu se staly počítače na čtyřech amerických univerzitách – UCLA, Stanford, Santa Barbara a Utah. První datové pakety byly přeneseny 29. října 1969. V roce 1973 pronikl ARPANET do Evropy, když se připojilo Norsko a záhy i Spojené království. Tehdy se již ukazovaly nové možnosti využití v rámci elektronické poštovní komunikace, kterou o tři roky později poprvé využila i britská královna.

S nástupem nových technologií a hlavně internetu přišel konec ARPANETu. Vypnuli ho v březnu 1990.

Páteřní a jedinou síť internetu v těch dřevních dobách provozovala americká grantová agentura National Science Foundation. Ta musela Československu dát souhlas s připojením. „K plnohodnotnému připojení na internet byl potřeba směrovač, jehož dovoz trval zhruba půl roku. Museli jsme vyplnit pro americké orgány prohlášení, že to zařízení bude umístěno pouze na té adrese, kde je uvedeno, a že ho nepoužijeme k vývoji jaderných a chemických zbraní,“ vzpomíná na začátky ředitel CESNET Jan Gruntorád.

Opravdu hodně pomalé připojení

Rychlost připojení byla tehdy řádově tisíckrát nižší, než je dnes běžné u domácích počítačů. O takovém rozšíření se tehdy ale nikomu ani nezdálo. Obří počítač IBM se k síti připojil rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu. Mimochodem, nejrychlejší vědecké infrastruktury nabízejí v současnosti připojení zhruba milionkrát rychlejší… Jan Gruntorád na přednášce k internetovému výročí vzpomínal i na to, kolik by před pětadvaceti lety stálo poslání jednoho prachobyčejného e-mailu, kterých si dnes vyměňujeme desítky denně. Jeden e-mail by v roce 1992 vyšel na zhruba tisíc korun.

Okem „pamětníka“ :)

„Internet jsem úplně na začátku zažíval ve formě jedné z prvních přípojek tehdy ještě skoro akademické sítě, kde byla naše fakulta na Malé Straně připojena celými 64 kbps do Dejvic. Tehdy ale Internetu vládly služby Telnet a FTP a internet pro nás znamenal hlavně univerzity v Liberci, ČVUT a v Německu. Web jsem pak zažil opravdu úplně od začátku.

Bylo to pro nás něco úplně nového. Poté, co využíváte jen Telnet a FTP, a víte, že existuje Gopher, byl Netscape Navigator jako zjevení: zformátované texty a grafika na jedné stránce, hypertextové odkazy apod., to výrazně zvyšovalo čtivost a fakticky tak informace zpřístupňovalo i běžným lidem. Jako student jsem jím tehdy byl fascinován, což mi vlastně vydrželo dodnes.

Dnes můžeme říct, že je z webu největší encyklopedie a znalostní báze, která fakticky ve spoustě případů nahrazuje specialisty jako znalostní autority (doktor, technik, učitel, psycholog atd.). Spíše tak dnes jdete problém vygooglit, než byste někomu zavolali. Takový dopad zavedení webu na naše životy tehdy asi nikdo příliš neočekával.“

  • Jan Krob, Director IT Advisory, KPMG Česká republika

Větší rozmach internetu umožnila dohoda rektorů, díky níž v roce 1996 vzniklo právě sdružení CESNET. V polovině devadesátých let se internet zároveň začal otevírat i komerčním poskytovatelům a soukromým zájemcům. Z dřevních začátků vyrostla síť, která má nyní v České republice 6,6 milionu uživatelů.

Zhruba ve stejnou dobu se do popředí definitivně dostala internetová technologie World Wide Web.

Podle Českého statistického úřadu v současné době mají přístup k internetu tři čtvrtiny českých domácností. Internet poskytují telefonní operátoři, kabelové televize i provozovatelé mobilních sítí.

Na mobilním telefonu v současné době používá přístup na internet 41 % obyvatel. A polovina z nich se připojuje jak přes Wi-Fi, tak přes mobilní sítě, zjistil od ČSÚ Český rozhlas.

Text: Ella Mahdalová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější